Următoarea prioritate a Microsoft: Longhorn

Microsoft şi-a modificat planurile iniţiale in ceea ce priveşte următoarea versiune a sistemului de operare Windows ? Longhorn ? pentru a o putea lansa pană la sfarşitul anului 2006.

Compania şi-a anunţat vineri noua foaie de parcurs pentru Longhorn, care va fi urmaşul lui XP. Modificările efectuate in planurile iniţiale – renunţarea la unele funcţii şi modificarea altora ? au scopul de a-i permite companiei să lanseze o versiune beta in anul care vine şi versiunea finală pană la sfarşitul lui 2006. O versiune pentru servere este planificată pentru 2007.

Pentru a putea respecta lansarea din 2006, Microsoft va renunţa la cateva elemente-cheie din Longhorn, inclusiv noul file system, WinFS.

?Pentru a putea respecta această dată (2006), a trebuit să simplificăm cateva lucruri?, a declarat Jim Allchin, vicepreşedinte la Microsoft, responsabil cu dezvoltarea Windows.

Conducerea companiei a caracterizat Longhorn ca o revizuire majoră a sistemului de operare Windows şi a precizat că lansarea acestuia nu va fi determinată de o anumită dată. Totuşi, compania a răspuns criticilor din ce in ce mai acerbe legate de faptul că lansarea următoarei versiuni a Windows părea să se amane chiar pană in 2007.

Microsoft nu a mai lansat un sistem de operare complet nou de la apariţia lui Windows XP in octombrie 2001, deşi compania a lansat versiuni specializate ale sistemului de operare, precum ediţiile Tablet PC şi Media Center. Microsoft s-a confruntat de asemenea şi cu lansarea aşteptatului Windows XP Service Pack 2, care a acaparat resursele umane ale companiei in detrimental proiectului Longhorn.

Iniţial, Longhorn urma să aducă trei schimbări majore: noul file system WinFS; un nou motor grafic numit Avalon şi Indigo, o arhitectură de servicii web şi comunicaţii.

Microsoft a anunţat insă schimbări in toate cele direcţii. WinFS va fi disponibil doar in versiune beta in momentul lansării Longhorn, iar Avalon şi Indigo vor fi parte a Longhorn, dar vor fi disponibile de asemenea separat şi pentru Windows XP şi Windows Server 2003.