Internetul implineste 35 de ani

Internautii din lumea intreaga sarbatoresc 35 de ani de la momentul istoric in care specialistii in computere de la University of California din Los Angeles au conectat doua calculatoare cu un cablu gri, lung de cinci metri, testand astfel o noua modalitate revolutionara (la vremea respectiva) de transfer de date in cadrul unei retele.

Controverse
“Data nasterii” Internetului continua sa fie foarte controversata. Unii considera ca Internetul s-a nascut la 1 ianuarie 1983, atunci cand a fost creat protocolul de comunicatii TCP/IP. Altii considera ca este normal ca ziua de nastere a Internetului este la 1 septembrie, deoarece la 1 septembrie 1969 a aparut ARPANET.

De-a lungul anilor, cercetatorii UCLA au experimentat mijloace de marire a capacitatii retelei si a vitezei de transfer, iar astazi incearca sa creeze pagini de web inteligente si lupta sa faca fata problemelor de securitate si valului urias de mesaje promotionale nesolicitate, suparatoarele mesaje care ne umplu inboxurile, cunoscute sub denumirea de “spam”.

Stephen Crocker si Vinton Cerf s-au numarat printre absolventii care s-au alaturat profesorului Len Kleinrock pentru a duce la bun sfarsit testul de laborator efectuat pe 2 septembrie 1969. Odata conectat cablul, intre cele doua computere a inceput transferul de informatii, (date fara nici o relevanta), folosite doar in scopul testarii.

Internetul s-a extins rapid de la domeniile initiale, militar si educational, devenind astazi un urias sistem de comunicare exploatat din plin de domeniul economic, dar si de oamenii obisnuiti.

Internetul este in plina expansiune si a devanit o parte importanta a vietii noastre de zi cu zi, caci aplicatiile sale sunt din ce in ce mai variate. De la o simpla modalitate de destindere, cum ar fi “chat”-ul, la trimiterea unui e-mail sau dirijarea roverului care se afla in misiune de cercetare pe Marte, toate acestea au devenit posibile datorita existentei Internetului.

Stephen Crocker este in prezent presedintele unui comitet de supraveghere a Internetului, incercand din rasputeri sa apere sistemul central de amenintarile exterioare.

Cercetatorul american admite ca Internetul creat in colaborare cu fostii sai camarazi de “pionierat” este departe de a fi finalizat, majoritatea schimbarilor intervenite astazi avand ca scop satisfacerea nevoii crescande de aplicatii multimedia.

Vinton Cerf, lucreaza acum la compania MCI Inc., afirma ca-si doreste sa fi creat Internetul cu sistemul de securitate inclus inca din faza incipienta. Gigantii informaticii, precum Microsoft Corp., Yahoo Inc. si America Online Inc., incearca sa reconceapa reteaua astfel incat cei care trimit e-mailuri sa poata fi identificati.

Intre alte proiecte ale lui Cerf se numara si un sistem de noua generatie, numit IPv6, menit sa gestioneze multimea de dispozitive wireless sau console de jocuri. Lucrand in colaborare cu NASA, Cerf incearca totodata sa extinda reteaua in spatiu, pentru o mai buna comunicare cu echipajele aflate in misiune in spatiul cosmic.

In timp ce informaticienii incearca sa regandeasca Internetul, oameni de stiinta din cadrul unor universitati incearca sa descopere metode de marire a vitezei de transfer a datelor si sa creeze sisteme paralele cu reteaua internetica. Astfel se poate vorbi despre aparitia
programelor pentru: videoconferintele, obtinerea de imagini 3D ale creierului uman, pentru reconstructia chipului si pentru identificarea unor persoane disparute, precum si pentru cercetari meteorologice care nu au nici cea mai mica legatura cu e-mail-ul sau cu comertul online si nici nu le fac concurenta.

Momente importante din istoria internetului:

*Pana in ianuarie 1970, alte trei calculatoare au fost legate in retea, care ajunge astfel sa numere cinci computere.

*Tot in anii ‘70 apare si e-mail-ul.

*La 1 ianuarie 1983, a fost creat protocolul de comunicatii TCP/IP. In 1990, a aparut World Wide Web, reteaua navigabila.

*12 decembrie 1991, este o data memorabila deoarece fizicianul american Paul Kunz, de la Universitatea Stanford, a postat primul site pe Internet.

*In ‘92, pe fondul unei extinderi explozive a retelei, se conecteaza la internet si calculatoare din Romania

sursa bumerang.ro

adr

po hodu` tre de baut o piva pentru asta azi:)
si amu intrebarea: cine o pune? cred ca sus ca el o venit cu ideia?
🙂
la multi ani tuturor