Blogosfera .MD

weblog-md.jpgIn urma dicutiilor recent aparute pe blogurile din MD despre ce e un blog vin si eu cu parerea mea despre acest subiect, mai intai voi raspunde la intrebarile lui Sandu Culiuc publicate pe blogul sau. De asemeni putem gasi raspunsurile la aceste intrebari scrise de catre Mihai Moscovici pe blogul sau.

Ce-i un blog bun?

Un blog citit si comentat si este un blog bun, nu conteaza ca e un blog personal sau ca e un blog despre tancuri. Denumirea lui vine de la „weblog”, care inseamana „jurnal web”. In acest „jurnal web” personal poti scrie orice doresti: ganduri, linkuri, comentarii despre actualitate, sau orice iti trece prin cap la un moment dat, este la libera ta alegere. Mesajele din blog sunt ordonate dupa data, cele vechi putand fi accesate si prin intermediul calendarului pentur navigarea in arhiva.

Cum estimati succesul unui blog?
Cu ajutorul statisticilor, cu cat procentajul a vizitatorilor care se intorc este mai mare cu atat blogul are un succes mai mare, adica au pentru ce se intoarce vizitatorii se formaeaza o mica comunitate online, de asemeni si numarul de comnetarii scrise, numarul de utilizatori inregistrati si numarul de persoane care scriu comentatii pe un blog.

new-ret.jpg

Spre exemplu blogul meu mai are de crescut 12.05% vizatorori care revin este inca mic pentru a vorbi de un succes al blogului. (statistici cat se poate de corecte prin intermdiul Google Analytics)

Care-i valoarea marimii auditoriului unui blog?
Eh aici problema e mai delicata, depinde de mai multi factori, poate fi un blog de nimic dar care face publicitate si are un auditoriu destul de mare sau proprietarul se pricepe destul de bine la SOE si deci are o audienta mai mare. De asemeni o mare importanta are si tematica pe care blogul o abordeaza e clar ca daca o sa scriu despre „fun&poze haioase” o sa am mai mare succes decat un blog din politica.

Drept exemplu se poate aduce blogsport care in cateva zile a devenit cel mai vizitat blog din Romania pot adauga ca este si un blog destul de bun.

Care-i valoarea uniu blog gen zoso.ro (adus de Mihai Moscovici drept exemplu de blog „tipic”, dar popular)?
E un blog care scrie despre tot ce vede aude etc. Sunt de acord cu mihai ca e un blog tipic si popular in romania.

Vreti sau nu sa cititi gindurile proprii ale lui Val Popovici?
Depinde Da si Nu. Un blog din categoria IT l-asi citi mai des, depinde de ce te intereseaza pe tine. Blogul lui Val e mai degraba „revista presei” din politica care pot sa o gasesc si la Politicom Moldova.org

P.S
Referitor la „Copyright ©1997-2006 Alexandru Culiuc” din cate stiu eu termenul de weblog a aparut (http://www.rebeccablood.net/essays/weblog_history.html) in decemprie 1997 in asa fel deci weblogul tau este unul dintre primele bloguri din lume. Problema e ca nu se face diferenta intre pagina personala si un weblog, un blog liber poate si si pagina personala, pe cand o pagina personala nu este blog. Primele bloguri in Moldova au aparut pe acasa.md oglinda jurnal.yam.ro datorita lui Vitalie Chiperi, si blogul meu a inceput acolo viata sa, rau ca au din careva probleme au disparut, am avut norok ca la timp am exportat baza de date. Imi aduc aminte de blogurile lui adr, ada, adrian etc (erau vre-o 15-20).