Nu va asigurati riscuri inutile – asigurati-va ca programele pentru calculator pe care le folositi sunt licentiate in mod corespunzator. Acesta este deviza cu care Business Software Alliance, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova vine catre utilizatorii de PC din Moldova.
In Moldova interesele BSA sunt reprezentate de catre Avornic&Partenerii, BSA este organizatie internationala cu sediul in Washington D.C., SUA si a fost infiintata in anul 1988 si este cea mai importanta organizatie dedicata promovarii unui univers degital sigur si legal. Printre membrii BSA sunt Adobe, Apple Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, Cadence Design System, Cisco System, CNC Software/Mastercam, Dell, Entrust, HP, IBM, Intel, Internet Security Systems, McAfee, Microsoft, PTC, RSA Security, SAP, SolidWorks, Sybase, Syantec, Synopsys, The MathWorks si UGS.
Drepturile de autor se protejeaza prin Legea nr. 293 din 1994 privind dreptul de autor si drepturile conexe (format *.pdf). Potrivit art. 38 al Legii nr. 293 din 1994, persoana culpabila de violarea dreptului de autor este pasibila de raspundere civila ;i administrativa sau penala.
Potrivit prevederilor Codului Penal al Republicii Moldova, orice violare de proportii mari a dreptului de autor asupra programelor de computer reprezinta infractiune si se pedepseste cu amenda in marime de pana la 20 000 lei, cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 180 la 240 ore sau cu inchisoare de la 3 la 5 ani, in cazul persoanelor fizice.
Aceleasi actiuni savirsite de catre persoanele juridice se sanctioneaza cu amenda de pana la 200 000 lei si privarea dreptului de a exercita activitatea de pana la 5 ani sau lichidarea firmei.
A mai scris la acest subiect si Mihai Moscovici.
Deci apare intrebare ce facem cumparam softul su trecem la unul Free?