spre LTE 4G

Am avut posibilitatea să testez noua tehnologie 4G sau mai corect, să fiu prezent la testările făcute de Orange Moldova.

Mi-a plăcut transmiterea canalului Eurosport în Full HD, aşi spune că viteza 4G e prea mare pentru aşa tip transmitere a datelor, un alt atu al acestei tehnologii este timpul mic de răspuns, ceea ce permite să avem o gama mai largă de aplicații.

Unul dintre factorii ce frânează o dezvoltare mai rapidă a reţelelor LTE 4G este faptul că pe piaţă încă nu sunt telefoane, modeme care să suporte acest standard plus la toate echipamentele încă sunt scumpe.

Ce vor aduce nou reţelele LTE 4G? În primul rând o viteză foarte mare de transmisie a datelor prin intermediul telefoanelor mobile moderne.

“Lucrăm intens la lansarea reÅ£elei 4G în Moldova”, spune director general Orange Moldova, Ludmila Climoc.

P.S.:  Apropo de cupa mondială FIFA 2010: Spania nu a câștigat, pur şi simplu Olanda a pierdut.

P.S1.: Nicolae Apostu mersi pentru inițiativă.

Update:  pe luuung

Victor

Valeriu. Sunt de admirat incarcarile companiilor din Moldova care vor sa aduca nu doar servicii noi, ci si sa le dezvolte pe cele existente utilizand noi standarde, si iti inteleg “extazul” cu care scrii aceste randuri, nu in fiecare ai oportunitatea de a participa la asemenea sezatori.

Dar, cred ca implementarea unor asemenea tehnologii, mai ales in cazul MD au mai mult o conotatie comerciala decat o intentie de implementare a acestora pe scara larga. Cum ai spus si tu, pe piata se simte lisa echipamentului care sa suporte aceasta tehnologie, iar nisa de utilizatori care sa o utilizeze deocamdata este infima pentru a discuta despre o rentabilitate a acestui proiect.

Daca sa luam ultimele salturi in acest domeniu vedem ca lucrurile sunt extrem de simple. Sau, tehnologia 3G deocamdata inca se mai afla nu doar in stare de promovare comerciala intensa, ci si in proces de tehnologizare si sporire a calitatii. Si apoi, cati utilizatori de 3G sunt la moment in MD, dar mai ales, care este volumul de trafic generat de acestea.

Deocamdata, MD cu mare greu incearca sa se debaraseze de Dial-up, iar in capitala renuntarea la ADSL in favoarea Fiber Link chiar daca devine tot mai simpla, ramane inca putin accesibila, iar rata de penetrare a utilizatorilor de Internet este … as acum este. Uite ca sunt mijloace de transport de date mult mai ieftine, si mult mai accesibile, care inca sa ingloada. Asa ca, 4G pentru toti moldovenii inca e foarte, foarte departe

Valeriu Tihai

Victore, după cum au spus-o şi ei (Orange Moldova) serviciul de bază va rămâne 3G, 4G posibil să apară la începutul anului 2012, aşa că poate prin 2015 să înceapă acest serviciul să strângă la colț 3G-ul.