Program de protecţie a copyright-ului, de la Microsoft

Compania Microsoft a anunţat lansarea unui nou program de protecţie a copyright-ului care le va permite rularea melodiilor şi filmelor inchiriate pe playere portabile, telefoane celulare sau alte dispozitive.

Cel mai recent software al companiei din categoria ?digital rights management? (DRM), cu numele de cod Janus, a fost lansat azi. Acesta va da melodiilor şi filmelor inchiriate sau cumpărate prin intermediul serviciilor pe bază de abonament o ?dată de expirare? care funcţionează chiar şi in cazul transferării datelor de pe un computer. Tehnologia protejează fişierele respective şi impotriva pirateriei.

Ideea programului este de a le facilita companiilor care inchiriază muzică sau filme să le ofere clienţilor posibilitatea de playback şi pe dispozitivele portabile.

De exemplu, datorită noii tehnologii un utilizator poate inchiria mai multe filme pentru o călătorie de durată, le poate descărca pe un player portabil şi le poate viziona pană la ?expirarea? lor, in termen de 30 de zile. De asemenea, un utilizator care inchiriază muzică o poate asculta pe un player portabil pentru o perioadă limitată de timp.

Pană in prezent, serviciile de inchiriere a muzicii sau filmelor digitale nu au avut mare succes tocmai datorită faptului că fişierele nu putea fi utilizate decat pe computer.

Noua tehnologie de la Microsoft va funcţiona doar pe o nouă generaţie de playere portabile, care vor apărea pe piaţă in următoarele trei luni.

chip.ro