SalvaEco suspendeaza colaborarea cu Centrul Regional de Mediu din Moldova (REC Moldova)

Comunicat de presa
06.02.04 or. Chisinau

Cu privire la suspendarea colaborarii
Organizatiei Ecologice de Tineret
SalvaEco cu REC Moldova

Organizatia Ecologica de Tineret ?SalvaEco? aduce la cunostinta publicului larg, Organizatiilor Neguvernamentale de Mediu si din alt domeniu precum si altor persoane interesate ca suspendeaza colaborarea cu Centrul Regional de Mediu din Republica Moldova (REC Moldova). Motivul unei astfel de decizii poate starni pareri contradictorii dar recunoaste cu regret prestatia proasta a Centrului Regional de Mediu la capitolul managementul si procedura de finantare a proiectelor de mediu in Republica Moldova.

Dupa cum bine se stie fondurile parvenite la REC Budapesta catre Moldova sunt intr-un oarecare fel o proprietate publica care merita transparenta sau in orice caz asa ni se insufla, tot ce se face doar pentru binele mediului Basarabean. Nu doar din motivul ca mediul merita mai mult decat proceduri bizare de finantare si greseli in procesul de atribuire a fondurilor ale celor ce se considera marii lumii ecologiste din Republica Moldova, dar si din motivul legislatiei financiare la nivel national.

ONG-urile loiale ce demonstreaza o exagerata respectabilitate fata de faptele nobile ale REC-ului fac ?GURA MICA? din motiv ca poate vor mai avea un proiect de la REC Moldova. Oare aceasta ar fi democratia si profesionalismul in stil Moldovenesc. N-au mai avut curajul nici sa comenteze, nici sa critice greselile sau poate lacunele neintentionate. Ori aceasta institutie merita titlul de ?St. REC?.

De fapt mesajul dat a rezultat din cauza incorectitudinii si incalcarilor grosolane din partea Consiliului Director al REC Moldova la capitolul sustinerea proiectelor de mediu precum si din cauza lipsei de transparenta a activitatii sale. Cand oare va inceta lupta pentru finantare si se va incepe o lupta pentru un mediu curat? S-a pierdut sensul ecologismului din simplu motiv ca ONG-urile vad in REC doar o sursa de venit si nu un pas spre solutionarea problemelor de mediu. Acest stereotip creat se datoreaza in mare masura activitatilor prestate de REC, din care societatea civila ecologista isi trage doar o singura concluzie ?Hai sa facem un proiect sa mai primim niste bani ca salariu la serviciu de unde??. Cunoastem un sir de organizatii care deja au refuzat sa mai aplice la REC Moldova din simplu motiv ca grupurile create in consiliu de administrare a granturilor nu vor permite proiectelor sa treaca deoarece ?Sunt si proiecte d`ale noastre destule domnilor?. Ca urmare tolereaza traficul de influenta. De aici rezulta o descurajare a ONG-istilor, in special a celor de tineret si voluntariat in activitatea de zi cu zi. Fac activitati gratuite, iar cand solicita o finantare sunt respinsi an de an. Ca exemplu Va prezentăm lista proiectelor SalvaEco respinse de REC Moldova:

1. ?Ecourbanistica? anul 2000
2. “Duminica Verde” 10.05.2001
3. Traim pe acelasi pamint 22.10.2001
4. Asanarea spatiilor verzi din Saharna cu fortele voluntarilor anul 2002
5. Trei Maini pentru Caprioare 23.12.2003
6. Publicatii ecologice solicitare printr-o scrisoare

Daca sa stam si sa analizam procedura de management al activitatilor efectuate in proiect, ea se limiteaza la faptul prezentarii darilor de seama catre Consiliul Director al REC Moldova, desi o procedura corecta in cazul dat ar include iesiri pe teren la locul implementarii proiectului cu specialistii in domeniu, studiul si calculul durabilitatii si chiar examinarea eficientei lucrului. Tindem spre Europa comuna dar lucram pe principiile sovietice. Europenii deja de cateva zeci de ani folosesc strategii si mecanisme intregi pentru evaluarea procedurii de lucru.

Incompetenta Directoratului Executiv al REC Moldova ne pune in garda unul din exemple fiind faptul participarii la concursul de primire a tehnicii din partea REC ni s-a afirmat faptul ca am primit deja cateva calculatoare, fapt foarte incorect. Prin intermediul acestui mesaj aducem la cunostinta dumnealor faptul ca de la momentul fondarii institutiilor noastre (ambele in 1998) Organizatia SalvaEco nu a primit finantare nici pentru unul din acele 5 proiecte prezentate cu atat mai mult tehnica de calcul. Ne punem intrebarea ce sume trebuie alocate pentru staff-ul REC si cum trebuie sa activeze pentru ca sa poata sa intretina baza de date despre beneficiarii de granturi.

Regretabil este si faptul ca problemele voluntariatului, tineretului si activitatilor de masa nu intra in prioritatile REC Moldova. Conform estimarilor aproximative a Environmental News Service (ENS) in Europa circa 47 de procente din activistii in domeniul protectiei mediului sunt voluntari in cazul daca luam in calcul si lucratorii structurilor statale si ONG-urile. Cred ca acest rezultat demonstreaza capacitatile voluntariatului si fortelor de tineret dar cu regret REC Moldova nu ia in calcul, ba chiar nu a dat nici o propunere ONG-urilor cu privire la acest capitol.

Ar fi interesant studiul participarilor la intruniri peste hotare atat a conducerii REC Moldova cat si doar unora din liderii ONG-urilor repetandu-se aceleasi persoane pe toate listele. Dar la solicitarile noastre de regula raspunsul este: ?Nu sunt prevazuti bani in buget etc?.
Din acele expuse anterior solicitam in regim de exceptie:

1. Motivul din care a fost respins proiectul ?Trei Maini pentru Caprioare?, prezentat de Echipa SalvaEco in colaborare cu retelele internationale de voluntariat (Service Civil International si Asociatia de Voluntariat International din Republica Moldova), care dupa parerea noastra a fost pregătit si continea tot pachetul de documente pentru a putea fi finantat;

2. Sumele folosite la intretinerea staff-ului REC Moldova pe perioada de activitate 2003, balanta sumelor folosite pentru intretinerea staff-ului la sumele alocate proiectului precum si argumentarea randamentului utilizarii acestora. Sumele preconizate pentru anul 2004;

3. Sumele folosite pentru delegari si participari internationale, numarul participarilor, persoanele ce au participat la asemenea evenimente (ataa REC cat si alte ONG-uri);

4. Crearea unei comisii mixte si accesul exclusiv la proiectele mici prezentate la ultima transa de granturi catre REC Moldova, lista proiectelor finantate;

5. Insistăm asupra plasarii unui sondaj sociologic pe www.rec.md care va reflecta opinia vizitatorilor vis-a-vis de transparenta si corectitudinea procedurii de oferire a granturilor de catre REC Moldova;

6. Numarul personalului, numarul persoanelor angajate la REC care au cunostinte profesionale in domeniul ecologiei.

Organizatia Ecologica de Tineret ?SalvaEco? in toate activitatile sale se bazeaza pe legislatia in vigoare prin urmare cerem dreptul nostru la egalitate in societatea civila ecologista.

Sincer speram ca solicitarea este clara, in caz daca REC Moldova nu va da raspuns solicitarii Consiliului Director ?SalvaEco? ne rezervam dreptul de a inainta comunicatul de presa catre organismele internationale donatoare precum si altor structuri.

Cu nazuinte de bine,

In numele Consiliului Director
al Organizatiei Ecologice de Tineret ?SalvaEco?

Nicolae Arhip – Presedinte
Valeriu Tihai – Vice Presedinte
Rodica Negura – Membru al Consiliului Director
Radu Bajureanu – Membru al Consiliului Director
Nicolae Luchianic – – Membru al Consiliului Director