Astfel din cele 102 state incluse in studiu doar Armenia si Azerbaidjan cu rate de 95% si respectiv 94% a pirateriei software depasesc sau egaleaza la acest capitol Moldova. Potrivit studiului care poate fi gasit pe adresa http://www.bsa.org/globalstudy Moldova totusi a inregistrat unele progrese reducand rata pirateriei de la 96% in anul 2005, la 94% in anul 2006. in acelasi timp piederile de pe urma pirateriei au crescut cu circa 27% – de la 44 mln USD in anul 2005, la 56 mln USD in anul 2006. Daca e sa dam crezare studiului apoi piata programelor software din Moldova a fost in anul 2006 de circa 60 mln USD si a crescut fata de anul 2005 cu 25-30 la suta. Pe plan global rata pirateriei se mentine deja de 3 ani la cota de 35% din totalul programelor software instalate pe calculatoare, dar piederile provocate au crescut numai in anul 2006 cu peste 5 mlrd USD, ajungand la circa 40 mlrd USD.
„Este o noutate buna ca avem succese la reducerea ratei pirateriei, dar mai avem mult de lucru pentru combaterea acestui flagelâ€, a declarat cu ocazia lansarii studiului presedintele si CEO al BSA Robert Holleyman. Astfel daca in 62 de tari rata pirateriei s-a redus, in 13 a crescut, iar in restul a stagnat. Cele mai semnificative piederi de pe urma pirateriei de programe software instalate pe calculatoare se inresgitreaza in SUA – 7,3 mlrd USD, desi cota acestora din total este de 21%. SUA este urmata de China – cu 5,4 mlrd USD, Franta – 2,7 mlrd USD, Rusia – 2,2 mlrd USD, Japonia – 1,8 mlrd USD si Marea Britanie – 1,7 mlrd USD. Printre tarile ce au progresat in combaterea acestui flagel BSA mentioneaza China, care in decurs de 4 ani a redus rata pirateriei cu 10 puncte procentuale – de la 92% in anul 2003 la 82% in anul 2006.
Expertii BSA estimeaza ca in urmatorii 4 ani bussinesul si consumatorii simpli vor cheltui circa 350 mlrd USD pentru programe software si daca tendintele de pe piata se mentin pagubele provocate de pirateriei vor constitui in aceasta perioada circa 180 mlrd USD.
Amintim ca la 1 noiembrie 2006, reprezentantii Business Software Aliance la Chisinau au semnat un Protocol de colaborare cu Agentia de Stat pentru Proprietate Intelectuala a R. Moldova si Ministerul Afacerilor Interne, care prevede stabilirea unor relatii de colaborare a acestor structuri in domeniul reducerii ratei pirateriei software si al respectarii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, precum si pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu.
BSA este o organizatie internationala care include cele mai importante companii ce activeaza pe piata calculatoarelor si programelor software din lume precum Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CA, Cadence Design Systems, Cisco Systems, CNC Software/Mastercam, Dell, EMC, Entrust, HP, IBM, Intel, McAfee, Microsoft, Monotype Imaging, PTC, SAP, SolidWorks, Sybase, Symantec, Synopsys, The MathWorks, and UGS.