Site icon Valeriu Tihai

Documentul electronic si semnatura digitala

 Joi, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a inaintat parlamentului, cu titlu de initiativa legislativa, proiectul de lege cu privire la documentul electronic si semnatura digitala.

Precum informeaza agentia INFOTAG, citind serviciul de presa al sefului statului, el considera ca echivalarea efectelor de fond ale documentului electronic semnat cu semnatura digitala cu cele ale documentului pe suport de hirtie, semnat cu semnatura olografa a persoanei, va contribui la intarirea disciplinei de stat si intensificarea controlului asupra executarii documentelor.

In opinia presedintelui, recunoasterea juridica a semnaturii electronice va da posibilitatea de a se exclude unele bariere birocratice, de a se diminua coruptia si, in ultima instanta, de a se majora veniturile in bugetul de stat.

Adoptarea acestei legi constituie o conditie obligatorie pentru crearea si functionarea sistemului “Guvernul Electronic”, a subliniat Voronin.

Primul proiect de lege cu privire la semnatura digitala a fost aprobat de guvern in luna ianuarie 2002. Fiind examinat la nivel de directie juridica si de comisie parlamentara, au fost scoase la iveala multiple carente si documentul a fost remis spre a i se aduce imbunatatiri. Lucrul la document a durat in jur de un an, dupa care Departamentul Tehnologii Informationale a lansat propunerea ca legea sa vizeze si documentele electronice. La inceputul anului 2004, proiectul de lege a inceput sa se numeasca “cu privire la documentul electronic si semnatura digitala”. El a fost supus unei expertize oficiale depline, fiind aprobat si de compania irlandeza BetrastеD, specializata in tehnologii ale semnaturii digitale. INFOTAG precizeaza: In republica folosesc semnatura digitala sase banci si 2 mii de persoane juridice.

sursa azi.md

Exit mobile version